De invloed van bodemdegradatie op voedselproductie

Voortschrijdende bodemdegradatie kan op de langere termijn een bedreiging vormen voor de voedselzekerheid. Recente schattingen van dergelijke impacts tonen echter een grote variatie. Hierdoor is het lastig om gepast beleid te formuleren. Een beter beeld van bodemdegradatie en de effecten daarvan is nodig.

Hoe kan een beter beeld verkregen worden van de invloed van bodemdegradatie?

Bodemdegradatie betekent dat de functionele eigenschappen van de bodem, zoals het reguleren van de water- en nutriëntenvoorziening, afnemen.

Recente wereldwijde studies om bodemdegradatie vast te stellen, zijn gebaseerd op kwalitatieve analyses door deskundigen of op kwantitatieve analyses van satellietwaarnemingen. Dergelijke studies hebben meegeholpen om aandacht voor het probleem te krijgen, maar blijken te grof om geschikt beleid te formuleren voor duurzaam bodemgebruik.

Een beter beeld van bodemdegradatie en de effecten daarvan op verschillende schaalniveaus kan alleen verkregen worden via een veelzijdige aanpak. Belangrijk daarbij is onder andere de combinatie van ecologische modellering met satellietwaarnemingen, om natuurlijke fluctuaties te kunnen onderscheiden van bodemdegradatie die door de mens is veroorzaakt. Deze technieken vullen elkaar aan: satellietbeelden geven alleen een totaal beeld. Modellen kunnen wel verschillende oorzaken onderscheiden, maar niet van alle processen.

Lokale oplossingen nodig om bodemdegradatie te voorkomen of tegen te gaan

Casussen in China en Afrika ten zuiden van de Sahara laten zien dat bodemdegradatie veel invloed kan hebben op de gewasproductie, maar ook dat oplossingen zeer locatiespecifiek zijn. Er is een kennisbank nodig die voor iedereen toegankelijk is, met daarin alle locatiespecifieke maatregelen die succesvol zijn om bodemdegradatie te voorkomen of om gedegradeerde bodems te herstellen.

Auteurs

Prem Bindraban, Marijn van der Velde, Liming Ye, Maurits van den Berg, Simeon Materechera, Delwendé Innocent Kiba, Lulseged Tamene, Kristín Vala Ragnarsdóttir, Raymond Jongschaap, Marianne Hoogmoed, Willem Hoogmoed, Christy van Beek, Godert van Lynden

Kenmerken

Publicatietitel
Assessing the Impact of Soil Degradation on Food Production
Publicatiedatum
30 november 2012
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Current Opinion in Environmental Sustainability
Productnummer
964