Impacts of Europe's changing climate

Effecten van klimaatverandering worden zichtbaarder in Europa. Voorbeelden zijn veranderde weersextremen en effecten op de natuur, landbouw, gezondheid en economie. Dit stellen het Europees Milieuagentschap (EEA), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het EU Joint Research Centre (JRC) in dit rapport, opgesteld door onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij bepleiten een consistent Europees en nationaal adaptatiebeleid.

Effecten van klimaatveranderingen in Europa: pleidooi voor een stringent emissie- en adaptatie beleid

Effecten van klimaatverandering worden steeds meer waarneembaar in de wereld, ook in Europa. Zeespiegelstijging, een toename van extreme weersomstandigheden (zowel wateroverlast als tekorten), smeltende gletsjers en het verdwijnen van het poolijs, zijn sommige van de effecten die al zichtbaar zijn. Verder zijn er effecten voor diverse economische sectoren, menselijke gezondheid en biodiversiteit. Dit staat in een nieuw rapport opgesteld onder de auspiciën van Europees Milieuagentschap (EEA), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Joint Research Centre (JRC) van de EU. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft als onderdeel van een Europees Consortium een substantiële bijdrage geleverd aan dit rapport.

De effecten zijn zichtbaar en worden verwacht in alle sectoren en in alle delen van Europa. Hoewel ook positieve effecten zichtbaar zijn (bijvoorbeeld een langer groeiseizoen voor landbouwgewassen), domineren de negatieve effecten. Voor Noord-West Europa zijn vooral de verwachte toenemende frequentie en intensiteit van weersextremen, zeespiegelstijging en de te verwachten schommelingen in rivierafvoeren van belang.

Europees gezien zijn de meest kwetsbare sectoren watermanagement, landbouw, gezondheid, toerisme en energie. De meest kwetsbare gebieden zijn de Europese berg- en kustregio’s, de Mediterrane omgeving en de poolgebieden. Vooral om deze gebieden en sectoren te beschermen zijn naast stringente reducties in broeikasgasemissies, ook adaptatiemaatregelen noodzakelijk. Deze maatregelen kunnen zeer kosteneffectief zijn. De Europese Unie en de Lidstaten kunnen een belangrijke rol spelen bij het intensiveren van de monitoring van de effecten van klimaatverandering. Dat is nodig om het adaptatiebeleid, dat in Europa van de grond begint te komen, beter vorm te kunnen geven

Kenmerken

Publicatietitel
Impacts of Europe's changing climate
Publicatiedatum
29 september 2008
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
92299