Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op

Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40% van de landbouwgerelateerde emissies. Deze landbouwemissies maken circa 9% uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Bovendien is dan 23% minder land nodig voor de voedselproductie. Dat stelt het PBL samen met een internationale groep onderzoekers in het artikel 'Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe's meat and dairy intake' dat onlangs is gepubliceerd in Global Environmental Change.

Als de Europeanen hun vleesconsumptie halveren, levert dat veel milieuwinst op, is er minder water- en luchtvervuiling en zou het risico op hart- en vaatziekten fors dalen. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, zo blijkt uit het artikel.

In dit onderzoek hebben de onderzoekers met behulp van biofysische modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40%. Deze uitstoot vindt vooral plaats in de vorm van ammoniak en nitraat.

Naar aanleiding van opmerkingen is dit bericht op 4 december 2018 aangepast. In eerste zin is het woord ‘landbouwgerelateerde’ toegevoegd. Bovendien is de zin ‘Deze landbouwemissies maken circa 9% uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU’ toegevoegd. In het Engelse nieuwsbericht en in het wetenschappelijk artikel stond het juist vermeld.

Auteurs

Henk Westhoek (PBL), Jan Peter Lesschen, Trudy Rood (PBL), Susanne Wagner, Alessandra De Marco, Donal Murphy-Bokern, Adrian Leip, Hans van Grinsven (PBL), Mark A. Sutton, Oene Oenema

Kenmerken

Publicatietitel
Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op
Publicatiedatum
17 april 2014
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
ScienceDirect
Productnummer
1438