Organische gebiedsontwikkeling een alternatief voor krimpgebieden

Organische gebiedsontwikkeling is een alternatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die meer gebruik maakt van de krachten in de samenleving. Organische gebiedsontwikkeling biedt een aantal voordelen boven integrale gebiedsontwikkelingen, die ook voor krimpgebieden relevant kunnen zijn. Zo worden de eindgebruikers nadrukkelijker betrokken en biedt het een grotere mate van flexibiliteit dan de projectmatige, grootschalige en integrale planningstraditie die in Nederland gangbaar is.

In het rapport ‘Vormgeven aan de Spontane Stad’ verkennen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Urhahn Urban Design in hoeverre organische gebiedsontwikkeling mogelijk is en hoe gemeenten, en indirect het Rijk, dit kunnen faciliteren. Dit rapport kan ook inspiratie bieden voor de krimpgebieden waar momenteel gezocht wordt naar nieuwe coalities om de transformatieopgave die daar ligt op te pakken.

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Brede welvaart

Materiële welvaart en ook zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid.

Meer over brede welvaart