Nederlandse concurrentiepositie lijdt het ergst onder slecht Brexitverdrag

Onder de overblijvende EU-lidstaten is Nederland, als belangrijke handelspartner van het Verenigd Koninkrijk, het land dat het heftigst te lijden heeft onder de effecten van een slecht Brexitverdrag. De details van het uittredingsverdrag zijn zeer bepalend voor de grootte van deze effecten in Nederland, meer dan voor de Europese Unie als geheel of voor het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit het PBL-onderzoek ‘The Implications of Brexit for UK and EU Regional Competitiveness’ dat vandaag publiek wordt.

Met name de Randstadregio’s hebben veel te winnen of te verliezen bij een goede deal, waarbij het gaat om de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, handel en transport. In het Verenigd Koninkrijk is met name Londen afhankelijk van een goede deal, terwijl in Europa de belangen tegengesteld en verdeeld zijn. Voor landen als Frankrijk en Zweden zijn de details van de deal eveneens belangrijk voor het effect van Brexit op hun concurrentiepositie, maar daar middelen positieve en negatieve effecten elkaar gedeeltelijk uit.

‘Het gemiddelde belang is minder groot in de EU als geheel en in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland’, aldus Mark Thissen, hoofdonderzoeker Brexit bij het PBL. ‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed. De bedrijfstakken vormen een aanzienlijk deel van onze economie. Nederland, en dan met name de Randstad, heeft daarom het meest te verliezen bij een slecht Brexitverdrag.’

Thissen onderzocht samen met economen van universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield de effecten van de Brexit voor Nederland en Europa. Is de kostenverhoging voor Nederlandse bedrijven in verschillende provincies groter of kleiner in vergelijking met die van hun nationale en internationale concurrenten? En hoe gevoelig zijn deze effecten voor specifieke afspraken in het uittredingsverdrag? De details van de uittredingsovereenkomst, waar nu nog over wordt onderhandeld tot uiterlijk december dit jaar, zullen een wezenlijk effect hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.

Dit onderzoek bouwt voort op eerder onderzoek van het PBL naar de blootstelling van bedrijfstakken aan de Brexit, de bedrijfstakspecifieke kosten van de Brexit in Nederlandse regio’s en de kortetermijngevolgen van de Brexit. Het onderzoek maakt deel uit van het internationale onderzoeksproject ‘The Economic Impacts of Brexit on the UK, its regions, its cities and its sectors’ van de ESRC Economic and Social Research Council (Verenigd Koninkrijk).

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Brede welvaart

Materiële welvaart en ook zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid.

Meer over brede welvaart