Hoe denkt de gemiddelde Nederlander over duurzaamheid en hoe makkelijk houdt hij of zij rekening met het milieu in de dagelijkse keuzes? Tijdens de Nacht van de Leefomgeving, dit jaar gericht op milieuvriendelijk gedrag, betoogde PBL-directeur Hans Mommaas dat de overheid burgers veel meer moet ontzorgen bij hun duurzaamheidskeuzes. Hij overhandigde het onderliggende rapport aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Ienw).
Verschillende experts reflecteerden op de drempels die de Nederlander tegenkomt in zijn dagelijkse leven. Ook de burger kwam aan het woord: zowel via de zoomschermen in de zaal als via eerder opgenomen straatinterviewtjes.
De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Hans Roggen.

- Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) ontvangt de Balans van de Leefomgeving 2020 'coronaproof' uit handen van PBL-directeur Hans Mommaas.

- Er is de afgelopen jaren veel beleid ontwikkeld om Nederland duurzamer te maken, maar een kentering blijft nog uit. Dat betoogt PBL-directeur Hans Mommaas in zijn openingswoorden over de nieuwe editie van de Balans.

- Weten, maar ook willen en kunnen zijn voor burgers belangrijk om tot duurzaam gedrag te komen, legt Jetske Bouma (projectleider van de Balans 2020) uit.

- Via een online verbinding luisteren ruim 200 mensen mee naar de presentaties van de Nacht.

- Gehuld in een geel hesje vertolkt emeritus hoogleraar Milieu & Beleid Pieter Leroy de stem van het volk, voor wie een keuze voor duurzaamheid niet altijd financieel uit kan.

- Jaap Korteweg vertelt (via een videoverbinding) hoe hij erin is geslaagd zijn merk De Vegetarische Slager mainstream te maken, zodat consumenten makkelijker duurzame keuzes kunnen maken

- Cabaretier Micha Wertheim vatte aan het eind van de avond de inhoud en sfeer van deze Nacht feilloos samen in zijn gesproken column, met olifantengras als cliffhanger.