Review adviesrapport ‘Maak elektrisch rijden Groot’

Het PBL heeft een review gedaan van het adviesrapport ‘Maak elektrisch rijden Groot’ dat door het Formule E-Team (FET) is opgesteld in reactie op de ‘motie Groot’. In deze motie wordt de regering verzocht om samen met het FET een plan te maken om elektrisch rijden voor particulieren bereikbaar en aantrekkelijk te maken. Het adviesrapport doet hiertoe een aantal voorstellen. De review is gedaan op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Gedegen analyse van markt elektrische auto’s

Het adviesrapport ‘Maak elektrisch rijden Groot’ van het FET bevat een gedegen analyse van de huidige markt voor elektrische auto’s in Nederland en komt op basis daarvan tot logische voorstellen voor acties om elektrisch rijden voor particulieren aantrekkelijker te maken.

Het PBL concludeert in zijn review verder dat de in het rapport voorgestelde aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s een effectief middel is om de aanschaf van elektrische auto’s door particulieren te stimuleren. Ook de voorgestelde introductie van een laadtegoed voor kopers van gebruikte elektrische auto’s lijkt effectief om de tweedehandsmarkt een impuls te geven.

Wel zou het adviesrapport aan kracht winnen als inzicht wordt gegeven in de totale omvang van de financiële voordelen voor elektrische auto’s, inclusief de fiscale voordelen in de aanschaf- en wegenbelasting. Ook is niet duidelijk of de voorgestelde vormgeving van beide instrumenten een effectieve en doelmatige manier is om de ambitie van 75.000 elektrische auto’s in particulier bezit te halen.
 

Auteurs

A. Hoen, H.D. Hilbers

Kenmerken

Publicatietitel
Review adviesrapport ‘Maak elektrisch rijden Groot’
Publicatiedatum
6 juni 2016
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
2429