Nu investeren om mantelzorg te bestendigen

Burgers maken zich ongerust of er genoeg mantelzorg zal zijn voor toekomstige ouderen. Nieuwe ramingen van het SCP en het PBL bevestigen dat deze zorg terecht is. Bij een tekort aan zorgverleners, kunnen ouderen niet de zorg krijgen die zij verdienen of dat zij onnodig terechtkomen in ziekenhuizen, verpleeghuizen of de crisisopvang. Een ander gevolg kan zijn dat mantelzorgers overbelast raken en dat mantelzorgers worstelen met de combinatie werk en mantelzorg. Dit artikel gaat in op de vraag of er voldoende mantelzorg zal zijn voor de groeiende groep ouderen vanwege de vergrijzing en schetst een beeld van de verhouding tussen het aantal gevers en het aantal ontvangers van maltelzorg. Daarnaast zijn er oplossingen voor dit knelpunt verkend.

Minder gevers van mantelzorg beschikbaar voor ouderen

Een grote uitdagingen voor de toekomst van de zorg is de stijging van het aantal ouderen. Waar in 2018 tegenover elke oudere (van 75 jaar of ouder) die mantelzorg ontvangt nog bijna vijf mantelzorgers stonden, zullen dat er in 2040 nog slechts drie zijn. Buiten de Randstad daalt deze verhouding nog verder. Met name in deze gebieden is het van belang om tijdig op de daling van het aantal mantelzorgers te anticiperen.

Mantelzorgondersteuning en nieuwe oplossingen bieden hoop

De toenemende druk op mantelzorgers leidt tot een toenemend belang van mantelzorgondersteuning. Deze kan van andere mantelzorgers komen, maar ook van zorgprofessionals. Daarnaast zullen zorgvragers zelf op zoek moeten naar nieuwe oplossingen, zoals burgerinitiatieven en woonvormen waar ouderen zelfstandig wonen maar waar ook gemeenschappelijke voorzieningen zijn en waar bewoners ‘omzien naar elkaar’.

Auteurs

PBL Auteurs
Andries de Jong
Overige auteurs
Sjoerd Kooiker (SCP)
Alice de Boer (SCP)
Mirjam de Klerk (SCP)

Kenmerken

Publicatietitel
Nu investeren om mantelzorg te bestendigen
Publicatiedatum
8 november 2019
Publicatie type
Artikel
Publicatietaal
Nederlands
Tijdschrift
Socialevraagstukken.nl
Productnummer
3952