Op weg naar een duurzame veehouderij. Ontwikkelingen tussen 2000 en 2010
De Nederlandse veehouderij is de afgelopen tien jaar duurzamer geworden. Het tempo van deze ontwikkeling is echter traag. De vooruitgang is grotendeels het gevolg van Europese en nationale regels…
Na 30 jaar is per 1 april 2015 het melkquotum afgeschaft. Na de bekendmaking van de afschaffing in 2007 is de veestapel al gegroeid, wat heeft geleid tot een toename van de Nederlandse melkproductie…
Afschaffing melkquotum maakt mestafzet complexer en vergroot risico’s voor natuur
Na 30 jaar is per 1 april 2015 het melkquotum afgeschaft. Na de bekendmaking van de afschaffing in 2007 is de veestapel al gegroeid, wat heeft geleid tot een toename van de Nederlandse melkproductie...
In een groot aantal milieudossiers is het tempo van milieuverbetering te laag om met het huidige beleid de doelen tijdig te realiseren. Een belangrijke uitzondering hierop is het Kyoto-doel.
Over het toekomstig inwonertal van Den Haag bestaat grote onzekerheid, ondanks dat diverse prognoses groei voorspellen. In dit artikel wordt nagegaan wat de PBL/CBS regionale bevolkings- en…
Achtergrondrapport Leren van het energieke platteland
Het platteland is de afgelopen vijftig jaar steeds meer van alle Nederlanders geworden. Stad en land zijn meer en meer met elkaar verweven geraakt; veel boeren zijn iets anders voor de kost gaan doen…
Nederlanders krijgen te veel verzadigde vetten en zout binnen en eten juist weer te weinig groente en fruit. Ook consumeren we vergeleken met andere delen van de wereld relatief veel vlees en zuivel…
Bouwstenen voor het NMP4; Aanvulling op de Nationale Milieuverkenning 5
De publicatie `Bouwstenen voor het NMP4' is een aanvulling op de in september vorig jaar door het RIVM uitgebrachte Nationale Milieuverkenning 5. In de Milieuverkenning zijn de hardnekkige…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…