Handleiding workshop ‘Oefenen met de toekomst’
Voor organisaties die zelf aan de slag gaan met de PBL-scenario’s

26-03-2020 | Rapport

In april 2019 publiceerde het PBL Oefenen met de Toekomst, een scenariostudie die bestuurders, beleidsmakers en strategen kan helpen om de toekomst van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit in Nederland te verkennen. Bij de publicatie nodigden wij overheidsorganisaties, bedrijven, afdelingen en samenwerkingsverbanden uit om met de scenario’s aan de slag te gaan, begeleid door het PBL. Sindsdien is er een groot aantal workshops uitgevoerd, samen met een grote diversiteit aan organisaties, meestal bij hen in huis.

Ondersteuning bij het oefenen met de toekomst

Met ingang van 2020 verzorgt het PBL zelf geen workshops meer. Er blijkt echter nog steeds belangstelling voor oefensessies. Daarom hebben we een korte handleiding gemaakt. Deze kunnen organisaties gebruiken om zelf een workshop ‘oefenen met de toekomst’ op te zetten en uit te voeren. De handleiding wordt vergezeld van een voorbeeldpresentatie, voorbeelden van werkbladen en ander materiaal dat tijdens de workshop kan worden gebruikt. Wij hopen hiermee te voorzien in een behoefte aan ondersteuning bij het oefenen met de toekomst.

Als u met deze materialen aan de slag gaat, dan zouden wij het op prijs stellen om uw ervaringen en de resultaten van de workshop terug te horen. Deel deze gerust via info@pbl.nl onder vermelding van ‘oefenen met de toekomst’.

Downloads