Publicaties

Toon filters
Filter op periode

Multiplicity of Perspectives on Sustainable Food: Moving Beyond Discursive Path Dependency in Food Policy

The idea that a sustainable transformation of the food system is urgently needed is gaining ground throughout Europe. Yet, opinions differ substantially on what a sustainable food future exactly…

Verduurzaming van landbouw via de keten: De kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen

Nederlandse bedrijven uit de zuivel- en de consumptieaardappelketen nemen diverse initiatieven om de landbouw te verduurzamen, die verder gaan dan wat de wet voorschrijft. In veel van deze private…

Broeikasgasemissies door landbouwproductie en voedselconsumptie

Er zijn verschillende manieren om te berekenen wat het aandeel van landbouw en voedsel is in het geheel van de broeikasgasemissies en in welke mate deze uitstoot kan afnemen. Zo worden landbouw- en…

Transparantie verplicht: verwachtingen over het instrument transparantie om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren

Transparantie van bedrijven over hun duurzaamheidsprestaties kan een stimulans zijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Recent is het EU-beleid voor transparante bedrijfsrapportages over…

Food in a green light – A systems approach to sustainable food

Making Europe’s production, consumption and trade in food environmentally sustainable is possible, but requires a major shift in public attitudes, policies and knowledge, as well as seizing current…

Quantifying biodiversity footprints of Dutch economic sectors: A global supply-chain analysis

Economic sectors contribute to biodiversity loss through environmental pressures, such as land use and greenhouse gas (GHG) emissions, both directly via their production processes and indirectly via…

African food supply in perspective

The picture of Africa’s increasing dependence on imports and large-scale agricultural expansion to keep up its food supply needs nuancing. Domestic production increase was the dominant factor for food…

Trends in Nederlandse voetafdrukken

Voetafdrukken bieden informatie over de gevolgen van Nederlandse consumptie voor de milieudruk in binnen- en buitenland. De koolstofvoetafdruk van Nederland nam licht toe in de periode 1995-2011…

Nederlanders en duurzaam voedsel

Uit een enquête van het PBL blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking op de een of andere manier let op verduurzaming van het voedselsysteem. De motieven lopen uiteen.

Costs and Benefits of Nitrogen for Europe and Implications for Mitigation

Cost-benefit analysis can be used to provide guidance for emerging policy priorities in reducing nitrogen (N) pollution. The results support the priority for further reduction in NH 3 and NO x…