Kennis verbeeld

Lessen uit 25 jaar datavisualisatie voor beleid
Rapport

‘Kennis verbeeld’ is een uitgave ter gelegenheid van 25 jaar ervaring met datavisualisatie bij het Planbureau voor de Leefomgeving en zijn voorgangers, het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het RIVM. Het boek geeft een overzicht van de ontwikkeling van het vak van datavisualisatie door de jaren heen, de werkwijze van de experts van het visualisatieteam en de geleerde lessen.

Bladzijdes uit het boek 'kennis verbeeld'

Bij (data)visualisatie van het PBL gaat het om het zichtbaar maken van onderzoeksresultaten  door middel van grafieken, kaarten, schema’s en infographics. In de loop der jaren is de variatie in soorten visualisaties sterk toegenomen. Daarnaast moeten de visualisaties via steeds meer verschillende media aangeboden worden: van figuren in rapporten tot interactieve visualisaties die gemakkelijk leesbaar zijn op smartphone en tablet.
Het boek ‘Kennis verbeeld’ maakt inzichtelijk hoe visualisaties bij PBL tot stand komen in een proces van intensieve uitwisseling tussen visualisatie-experts, onderzoekers en communicatiedeskundigen waarbij het medium en de doelgroep altijd voor ogen worden gehouden.

Geleerde lessen

Aan de hand van tal van voorbeelden laten de visualisatie-experts zien welke lessen ze geleerd hebben, over - onder meer - het gebruik van assen in grafieken, het verbeelden van ingewikkelde concepten, het weergeven van onzekerheden, de betekenis van kleuren en toegankelijkheid voor personen die kleurenblind zijn.

Toekomstige ontwikkelingen

Naar de toekomst toe blijft het visualisatiewerk van PBL zich ontwikkelen. Bijzondere aandacht zal daarbij zijn voor het meegroeien met de snelle ontwikkelingen op sociale media en het gebruik van animaties in combinaties met geluid en tekst. Het PBL investeert in meer kennis over de impact van visualisaties, framing door middel van visualisaties, en hoe visualisaties overkomen bij de doelgroep. Ook zal gebruik gemaakt worden van de kracht van visualisaties om in een vroeg stadium van onderzoek concepten te ontwikkelen, complexe data toegankelijk te maken en de werking van wetenschappelijke modellen beter te begrijpen.

Auteurs

PBL Auteurs
Filip de Blois Marian Abels-van Overveld Raymond de Niet Jan de Ruiter Allard Warrink

Kenmerken

Publicatietitel
Kennis verbeeld
Publicatiesubtitel
25 lessen uit 25 jaar datavisualisatie voor beleid
Publicatiedatum
16 september 2021
Publicatie type
Rapport
Aantal pagina's
73
Publicatietaal
Nederlands
Productnummer
3050