Publicaties

Toon filters
Filter op periode

Reconciling global sustainability targets and local action for food production and climate change mitigation

The Sustainable Development Goals (SDGs) imply country-led implementation. Yet, their achievement depends on sustainability targets compatible across different sectors and scales. Our study examines…

The Future of the North Sea

The scenario study ‘The Future of the North Sea’ explores the spatial and ecological impact of possible developments on the North Sea, up to 2050, with regard to nature, energy transition and food…

Reducing global GHG emissions by replicating successful sector examples: the ‘good practice policies’ scenario

This article shows the potential impact on global greenhous gas (GHG) emissions in 2030, if all countries were to implement sectoral climate policies similar to successful examples already implemented…

Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma’s 2017-2021

7 politieke partijen hebben hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 in geconcretiseerde maatregelenpakketten voorgelegd aan het PBL. Het PBL heeft deze maatregelen geanalyseerd…

Balans van de Leefomgeving 2012

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteerde op 24 september 2012 de tweede Balans van de Leefomgeving. Demissionair minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en…

Welke veestapel past in Nederland? Achtergrondrapport scenarioberekeningen

De discussie over verduurzaming van de veehouderij gaat ook over de passende omvang van de veestapel. Zonder aanvullende maatregelen verhoogt een grotere veestapel de milieudruk. Een kleinere…

EU Resource Efficiency perspectieven op wereldschaal

'Resource efficiency' is één van de ‘vlaggenschip’ projecten van de Europese Commissie. het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de verwachte ontwikkeling van vijf belangrijke aspecten hiervan op…

Welke veestapel past in Nederland? Inbreng voor de maatschappelijke discussie over begrenzing en sturing van de omvang van de veestapel

Een grotere veestapel zonder extra maatregelen leidt tot meer milieueffecten en grotere risico's voor de volksgezondheid. Welke omvang en structuur van de veestapel past, is niet te zeggen, maar…

The European Nitrogen Assessment: Bevindingen en lessen uit eerste Europese stikstofanalyse

Stikstof is een belangrijke voorwaarde voor productieve landbouw en daarmee voor de voeding van de wereldbevolking. Stikstof uit de landbouw, industrie en verkeer veroorzaakt echter schade aan…

Europa’s stikstofprobleem

De afgelopen vijf jaar hebben wetenschappers uit heel Europa een inventarisatie gemaakt van de weinig bekende stifstofproblematiek en de bedreigingen die hieruit voortkomen voor het milieu en onze…