Overbenutting van de plaatsingsruimte van dierlijke mest in het zuidelijk veehouderijgebied
Op 30 maart 2017 publiceerde het PBL het Syntheserapport van de Evaluatie Meststoffenwet. Daarin werd de notitie over overbenutting van de plaatsingsruimte van dierlijke mest in het zuidelijk…
De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant streven naar een delta die economisch vitaal, ecologisch veerkrachtig, klimaatbestendig en veilig is en blijft in de toekomst. Op korte termijn…
Bijdrage GLB aan beleidsdoelen milieu, natuur en landschap. Een verkenning van de mogelijke inzet van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Bloeiende akkerranden, kwinkelerende veldleeuweriken, weidse vergezichten. Het boerenbedrijf levert meer dan alleen voedsel. In de huidige landbouw is intensieve voedselproductie echter dominant…
Lerende evaluatie Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland
Het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP VP) is een kortlopend beleidsprogramma (juni 2018 - maart 2021) dat de transitie naar een ‘economisch vitaal, ecologisch duurzaam en leefbaar…
Duurzaam en efficiënt beheer van onze natuurlijke hulpbronnen als land, water en mineralen is nodig als we ervoor willen zorgen dat alle mensen nu en in de toekomst beschikken over genoeg voedsel. Dit…
Ondernemen met natuurlijk kapitaal in de voedselsector
In de studie Ondernemen met natuurlijk kapitaal in de voedselsector analyseert het PBL de businessmodellen van de innovatieve ondernemers en de betekenis van deze bedrijven voor de verduurzaming van…
Er doen verschillende theorieën de ronde over de financiële inschattingen die overheden maken rond locatie- en gebiedsontwikkeling. Door sommigen wordt gesteld dat overheden – met name bij grote…
Ruimtelijkeordeningsbeleid kan bijdragen aan het vergroten van de natuurkwaliteit, en biedt daarmee een mogelijke bijdrage aan de vergemakkelijking van vergunningverlening rondom stikstofuitstoot…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…
Concurrerend gebruik van landbouwgrond: bio-energie versus dierlijke producten
De oppervlakte landbouwgrond op de wereld is beperkt. Dat roept de vraag op waarvoor we die grond het beste kunnen inzetten. Een halvering van de Nederlandse vlees- en zuivelconsumptie kan een…