Publicaties

288 resultaten gevonden
Toon filters
Filter op periode

Stikstof- en natuuraanpak in Nederland: feiten, cijfers en consequenties voor de uitvoering van beleid

De stikstofcrisis speelt de afgelopen jaren een grote rol in Nederland en Vlaanderen. Het boek De stikstofcrisis in de Lage Landen nader ontleed: richtlijnen voor een duurzame transitie onder redactie…

Systematiek klimaatopgave

De gebiedsgerichte aanpak in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied vergt een vertaalslag van nationale klimaatdoelen voor 2030 naar doelen op provinciaal of gebiedsniveau. Onderzocht…

Reactie PBL op brieven van de Stichting Agri Facts

De Stichting Agri Facts plaatst vraagtekens bij de juistheid van conclusies van het PBL over de trend in het aantal overschrijdingen van de waternorm voor gewasbeschermingsmiddelen. In een brief aan…

The vulnerabilities of agricultural land and food production to future water scarcity

Rapidly increasing populations coupled with increased food demand requires either an expansion of agricultural land or sufficient production gains from current resources. However, in a changing world…
Publicatie

Geïntegreerde Gewasbescherming nader beschouwd.

Telers, afnemers van producten en leveranciers zijn er onvoldoende in geslaagd om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Er is privaat én publiek beleid nodig dat het…

Financieringsbehoefte Natuurinclusieve Landbouw

Het kabinet streeft sinds 2017 naar een natuurinclusieve landbouw in Nederland. Maar hoe staat het er nu voor? En wat zijn de kansen en belemmeringen voor boeren om over te stappen op natuurinclusieve…

Multiplicity of Perspectives on Sustainable Food: Moving Beyond Discursive Path Dependency in Food Policy

The idea that a sustainable transformation of the food system is urgently needed is gaining ground throughout Europe. Yet, opinions differ substantially on what a sustainable food future exactly…

Making the Paris agreement climate targets consistent with food security objectives

Climate change mitigation is crucial to limit detrimental impacts of climate change on food production. However, cost-optimal mitigation pathways consistent with the Paris agreement project large…

Kwantificering van de effecten van verschillende maatregelen op de voetafdruk van de Nederlandse voedselconsumptie

De productie van het voedsel dat we eten heeft gevolgen voor de leefomgeving, zowel in Nederland als in andere landen. De centrale vraag in dit rapport is wat de effecten zijn van een aantal…

Verduurzaming van landbouw via de keten: De kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen

Nederlandse bedrijven uit de zuivel- en de consumptieaardappelketen nemen diverse initiatieven om de landbouw te verduurzamen, die verder gaan dan wat de wet voorschrijft. In veel van deze private…