Publicaties

Toon filters
Filter op periode

Effecten ontwerp Klimaatakkoord

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Klimaatberaad heeft het PBL het ontwerp Klimaatakkoord (OKA) doorgerekend. Centraal in deze analyse staan de verwachte effecten…

Agricultural non-CO2 emission reduction potential in the context of the 1.5 °C target

Agricultural methane and nitrous oxide emissions represent around 10–12% of total anthropogenic GHG emissions and have a key role to play in achieving a 1.5 °C (above pre-industrial) climate…

Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma’s 2017-2021

7 politieke partijen hebben hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 in geconcretiseerde maatregelenpakketten voorgelegd aan het PBL. Het PBL heeft deze maatregelen geanalyseerd…

Monitor Infrastructuur en Ruimte 2016

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu streeft in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) naar een concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig Nederland. Het PBL (Planbureau voor de…

Share of raw material costs in total production costs

The share of raw material costs in the total costs for producers can be calculated using different methods. This note compares two of these methods; the energy and material costs and the basic raw…

The Netherlands in 21 infographics

In ‘The Netherlands in 21 infographics – Facts and figures on the human environment’ the PBL Netherlands Environmental Assessment Agency presents facts and figures in a novel way. The booklet covers…

Indicatieve klimaatdoelen voor 2030 voor emissies die niet onder de Europese emissiehandel vallen

De Europese Commissie heeft met de lancering van een groenboek een discussie gestart over het toekomstige Europese klimaat- en energiebeleid voor 2030. Indien de EU zijn broeikasgasemissies met 40%…

Nederland Verbeeld

In ‘Nederland Verbeeld - een andere blik op vraagstukken rond de leefomgeving’ geeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een visuele presentatie van feiten en cijfers op drie domeinen: vervoer…
Publicatie

Welke veestapel past in Nederland? Achtergrondrapport scenarioberekeningen

De discussie over verduurzaming van de veehouderij gaat ook over de passende omvang van de veestapel. Zonder aanvullende maatregelen verhoogt een grotere veestapel de milieudruk. Een kleinere…

EU Resource Efficiency perspectieven op wereldschaal

'Resource efficiency' is één van de ‘vlaggenschip’ projecten van de Europese Commissie. het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de verwachte ontwikkeling van vijf belangrijke aspecten hiervan op…