Telers, afnemers van producten en leveranciers zijn er onvoldoende in geslaagd om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Er is privaat én publiek beleid nodig dat het…
Wetenschappers blijven het oneens over de interpretatie van het beschikbare bewijs voor gezondheidrisico’s van nitraat. Daarom is er ook geen consensus over de hoogte en onderbouwing van de…
Ingesleten voedselroutines hinderen duurzamer en gezonder eten
Om duurzamer en gezonder te eten, is het nodig om ingesleten alledaagse voedselroutines te veranderen. In de PBL-studie Voedselconsumptie veranderen zijn zeven bouwstenen voor beleid uitgewerkt die...
Nederland, de EU en de wereld-gezondheids-organisatie (WHO) hanteren 50 milligram nitraat per liter als de norm voor nitraat in drinkwater. De gezondheidsrisico’s van nitraat in drinkwater zijn al…
Nederland heeft in nieuwe ‘stroomgebiedbeheer-plannen’ voor de periode 2016-2021 vastgelegd welke maatregelen het wil nemen om de ecologische einddoelen te halen die het zich heeft gesteld binnen de…
De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant streven naar een delta die economisch vitaal, ecologisch veerkrachtig, klimaatbestendig en veilig is en blijft in de toekomst. Op korte termijn…
Nederlanders krijgen te veel verzadigde vetten en zout binnen en eten juist weer te weinig groente en fruit. Ook consumeren we vergeleken met andere delen van de wereld relatief veel vlees en zuivel…
In deze studie Kansrijk landbouw- en voedselbeleid reiken we wetenschappelijk gefundeerde kennis aan over 27 mogelijke maatregelen voor toekomstig landbouw- en voedselbeleid in de aanloop naar de…
Het PBL brengt tweejaarlijks de Balans van de Leefomgeving uit. Dit is een rapportage over de staat van milieu, natuur en ruimte. Daarnaast evalueert de Balans in hoeverre de leefomgevingskwaliteit…
Uit een enquête van het PBL blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking op de een of andere manier let op verduurzaming van het voedselsysteem. De motieven lopen uiteen.