Publicaties

Toon filters
Filter op periode

Monitor Nationale Omgevingsvisie 2022

In de tweejaarlijkse Monitor Nationale Omgevingsvisie volgt het PBL hoe het is gesteld met de leefomgeving in Nederland. De Monitor laat zien in hoeverre de doelen die het kabinet in de Nationale…

Naar een klimaatbestendig en natuurinclusief landelijk gebied

Van klimaatverandering, energietransitie en woningentekort tot een gespannen relatie tussen landbouw en natuur: makers van omgevingsbeleid staan voor de complexe taak prioriteiten te stellen en keuzes…

Lerende evaluatie Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland

Het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP VP) is een kortlopend beleidsprogramma (juni 2018 - maart 2021) dat de transitie naar een ‘economisch vitaal, ecologisch duurzaam en leefbaar…

Grote opgaven in een beperkte ruimte

Het nieuwe kabinet staat voor grote opgaven op het gebied van de leefomgeving. Er moet een groot aantal nieuwe woningen worden bijgebouwd, om de opwarming van de aarde te beperken moeten er locaties…

Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma's 2021-2025

Op verzoek van het CDA, D66, GroenLinks, de SP, de PvdA en de ChristenUnie heeft het PBL hun verkiezingsprogramma’s voor de periode 2021-2025 geanalyseerd op effecten voor de leefomgeving. In het…

Zorg voor landschap

Het PBL-signalenrapport "Zorg voor landschap " pleit voor een landschapsinclusief omgevingsbeleid. In het huidige omgevingsbeleid is landschap vaak een sluitpost. Het is wenselijk om landschap…

Teloorgang tegengaan

Wat is de toekomst van het Nederlandse landschap? Frank van Dam en Leo Pols gingen in gesprek met Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Bevlogen vanuit verbazing en…

Ecologische effectiviteit van Natuurwetgeving

De huidige natuurwetgeving, dat wil zeggen de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en de Boswet, beschermt kwetsbare soorten, habitats en gebieden door hun behoefte aan bescherming af te…