Transformatiepotentie: woningbouwmogelijkheden in de bestaande stad
Het PBL heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor woningbouw binnen de stad, afgezet tegen de regionale woningbehoeften tussen nu en 2050. Uit de studie blijkt dat er nog volop ruimte is voor…
Institutionele verschillen in het woningbouwproces. Een blik over de grens.
Bij het passeren van de grens is vrijwel direct zichtbaar hoezeer de bebouwing in Duitsland verschilt van die in Nederland. Hoewel de landschappelijke en sociaaleconomische condities over de grens…
Kwantificering van de effecten van verschillende maatregelen op de voetafdruk van de Nederlandse voedselconsumptie
De productie van het voedsel dat we eten heeft gevolgen voor de leefomgeving, zowel in Nederland als in andere landen. De centrale vraag in dit rapport is wat de effecten zijn van een aantal…
Het streven naar een circulaire economie staat nationaal en internationaal hoog op de agenda. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen en producten…
In 2050 woont, van de 9,2 miljard mensen die de wereld dan telt, ongeveer 70% in steden. Vooral in ontwikkelingslanden is de toenemende bevolking en de groei van steden een grote uitdaging voor schoon...
In ontwikkelingslanden vormt de groei van steden een grote uitdaging voor schoon drinkwater, riolering, afvalwaterzuivering en de bescherming tegen overstromingen. Daarover gaat het rapport ‘Towards a…
De aankoop en inrichting van nieuwe natuurgebieden kost veel meer tijd en geld dan voorzien. De 80.000 ha nieuwe natuur in het Natuurnetwerk wordt niet volgens afspraak in 2027 gerealiseerd…
Sociaaleconomische effecten van stikstofbronmaatregelen en natuurmaatregelen
Dit rapport is een achtergrondrapport bij het syntheserapport Monitoring en Evaluatie van het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering. Dit achtergrondrapport beschrijft de sociaaleconomische…
Voedsel in Nederland: Verduurzaming bewerkstellingen in een veelvormig systeem
Het voedselsysteem dat schuilgaat achter de Nederlandse voedselconsumptie heeft grote effecten op de leefomgeving. In deze notitie bespreken we hoe voedselbeleid, dat consument en ketens als…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…