Publicaties

Toon filters
Filter op periode

Financieringsbehoefte Natuurinclusieve Landbouw

Het kabinet streeft sinds 2017 naar een natuurinclusieve landbouw in Nederland. Maar hoe staat het er nu voor? En wat zijn de kansen en belemmeringen voor boeren om over te stappen op natuurinclusieve…

Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma’s 2017-2021

7 politieke partijen hebben hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 in geconcretiseerde maatregelenpakketten voorgelegd aan het PBL. Het PBL heeft deze maatregelen geanalyseerd…

BioScore 2.0, a species-by-species model to assess anthropogenic impacts on terrestrial biodiversity in Europe

The BioScore 2.0 model analyses impacts of human-induced pressures on European terrestrial biodiversity. The model can be used for scenario analysis and the assessment of policy options. This report…

Waterkwaliteit nu en in de toekomst

Nederland heeft in nieuwe ‘stroomgebiedbeheer-plannen’ voor de periode 2016-2021 vastgelegd welke maatregelen het wil nemen om de ecologische einddoelen te halen die het zich heeft gesteld binnen de…

Impacts of European livestock production: nitrogen, sulphur, phosphorus and greenhouse gas emissions, land-use, water eutrophication and biodiversity

Livestock production systems currently occupy around 28% of the land surface of the European Union (equivalent to 65% of the agricultural land). In conjunction with other human activities, livestock…

Behoedzame uitgifte ontwikkelingsruimte PAS is raadzaam

Natuurherstel én economische ontwikkeling gelijktijdig mogelijk maken; dat is het doel van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Rijk en provincies nemen hiermee een voorschot op de verwachte…

Gezamenlijk evaluatiekader Natuurpact vastgesteld

In de afgelopen jaren is het natuurbeleid gedecentraliseerd. De provincies zijn verantwoordelijk geworden voor het natuurbeleid. Het Rijk stelt de kaders en blijft eindverantwoordelijk voor het…

Rijk, provincies en hun partners moeten alle zeilen bijzetten

Zonder natuurherstel geen economische ontwikkeling; dat is de kern van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). PAS in sinds 1 juni van start en de vraag is of het programma de verwachtingen kan…

Programmatische Aanpak Stikstof: verkenning effectiviteit en efficiëntie

Natuurherstel én economische ontwikkeling gelijktijdig mogelijk maken; dat is het doel van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In de nog vast te stellen PAS nemen Rijk en provincies een…

The European Nitrogen Assessment: Bevindingen en lessen uit eerste Europese stikstofanalyse

Stikstof is een belangrijke voorwaarde voor productieve landbouw en daarmee voor de voeding van de wereldbevolking. Stikstof uit de landbouw, industrie en verkeer veroorzaakt echter schade aan…